Bivša kineska ambasada u zakup

  • 02.05.2011.

Beograd -- Oko 6.000 m2, gde se nalazila kineska ambasada oštećena u NATO bombardovanju, Direkcija za građevinsko zemljište ponudila je u zakup na 99 godina.

Ponude za učestvovanje u javnom nadmetanju treba da se dostave najkasnije 9. maja do 16 sati, a otvaranje koverti zakazano je za dan kasnije u 14 časova. Plac će dobiti onaj ko izlicitira najveći iznos zakupnine, a početna cena je oko 387 miliona dinara.

Budući zakupac na atraktivnoj lokaciji moći će da zida objekte poslovne i stambene namene ukupne površine oko 24.000 kvadratnih metara, od toga je 51 odsto predviđeno za komercijalne sadržaje, a 49 odsto za stanovanje. Građevine, prema planskom dokumentu, osim prizemlja mogu imati osam spratova i potkrovlje. Investitor će, za najviše 36 meseci od dana dobijanja pravosnažne lokacijske dozvole, morati da završi zidanje zdanja.

Obaveza zakupca je da o svom trošku opremi građevinsko zemljište, što između ostalog podrazumeva da ispita i sanira teren, ukloni postojeće instalacije i izgradi saobraćajnice, parking, ozeleni slobodne površine...

Rok i dinamika plaćanja zakupnine biće regulisani ugovorom koji sa Direkcijom bude zaključio investitor.

"Zakupninu će moći da plati jednokratno sa popustom od 30 odsto od najvišeg izlicitiranog, odnosno ponuđenog iznosa. Nju može izmiriti i na 36 mesečnih rata" ističu u Direkciji.

Oštećeni objekti, u kojima je na 6.300 kvadrata osim ambasade bila smeštena i rezidencija, bili su u vlasništvu NR Kine. Ugovorom iz 2004. godine između Pekinga i Beograda, Kinezima je u Užičkoj ulici dodeljena nova lokacija za diplomatsko predstavništvo.

O devastiranoj zgradi ambasade, u kojoj su se godinama skupljali beskućnici, starala se Direkcija za građevinsko zemljište. Kako su procenili da objekti ne mogu da se koriste za raseljavanje, odlučili su da ih poruše i plac privedu nameni. Krajem prošle godine ruševine su uklonjene, plac počišćen i spremljen za novog „stanara”.

 

(Izvor : B92)

Top