Birokrate koče gradnju stanova

  • 29.09.2011.

Jednostavnije procedure i ubrzano izdavanje dozvola investitorima zasad samo na papiru. Veći broj opština se ne obazire na zakonom precizirane rokove za izdavanje dozvola.

 

INVESTITORI i dalje nailaze na mnogobrojne prepreke u postupku dobijanja potrebnih dozvola za izgradnju. Uz čak 21 neophodnu proceduru, u Beogradu se do dozvole dolazi za 348 dana. U poslednje dve godine u glavnom gradu od ukupno 3.327 podnetih zahteva za lokacijsku dozvolu izdata su 1.133 rešenja, a od 215 zahteva za građevinsku dozvolu izdato je 88 rešenja.

 

Činjenica da su izmenama Zakona o planiranju i izgradnji na papiru pojednostavljene procedure i da je ubrzano izdavanje dozvola ne ohrabruje ni domaće ni strane ulagače, pošto postoje lokalne samouprave koje se ne obaziru na zakonom precizirane rokove. Zato je, tvrde investitori, neophodna hitna izmena kaznenih odredaba zakona. Mada, ima i svetlih primera, odnosno opština gde se na „papire“ čeka svega 10 dana.

 

- Novih izmena i dopuna Zakona neće biti u mandatu ove vlade, a nema razloga da ih bude ni posle toga - kaže Oliver Dulić, ministar za prostorno planiranje. - Zakon je dobar, sva podzakonska akta su doneta i novi propisi nisu usporili gradnju. A dokaz za to je činjenica da su gradilišta pusta i za one lokacije za koju su izdate dozvole. Problemi u građevinarstvu nastali su usled dramatičnog pada potražnje za kvadratima.

 

Ministar tvrdi da će postupak izdavanja dozvola biti brži kada cela Srbija bude pokrivena planskom dokumentacijom, i tu je učinjen najveći iskorak, jer će sve opštine i gradovi taj posao završiti do kraja ove godine. Dulić je ukazao i na to da je Zakon o planiranju i izgradnji omogućio jeftiniju i jednostavniju legalizaciju, jer se sada završava ogroman broj predmeta po ubrzanom postupku i po povoljnijim cenama.

- U svim razvijenim zemljama cena građevinske dozvole svodi se na administrativne takse, a u Srbiji je nemoguće dobiti dozvolu sve dok se sa lokalnim samoupravama ne reši pitanje plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta - ističe Dulić. - To je ogromna stavka za investitora, ali i jedini način i izvor prihoda za izgradnju komunalne infrastrukture u opštinama.


Kako navodi Dragana Čukić, generalni direktor „Delta ril estejta“, administracija je prilično nespremno dočekala Zakon o planiranju i izgradnji. Sam zakon, smatra ona, proizvodi veliku pravnu nesigurnost, pa investitori itekako razmišljaju o tome da li da se uopšte upuste u bitku s birokratijom.

 

(Izvor: Vecernje novosti)

Top