Bez epiloga najveća prevara s nekretninama

  • 07.06.2011.

Beograd - Umesto da uživaju u novom domu, život im se pretvorio u noćnu moru!

Sudbina više od hiljadu kupaca stanova u Filmskom gradu u Beogradu, koje su zajedničkim mahinacijama ojadili Aleksandar Lukić i Živorad Mihajlović Muštikla preko preduzeća „Delta legal“ i „Stankom“, i dalje je neizvesna! O ishodu ove najveće prevare s nekretninama, u kojoj je 1.009 kupaca stanova oštećeno za oko 42 miliona evra, sada odlučuju Saša Radulović i Andrijana Živanović, stečajni upravnici „Delta legala“ i „Stankoma“, tvrdi za Kurir Veljko Lečić iz Udruženja građana „Hiljadu oštećenih“.

- Posle proglašenja stečaja u „Stankomu“ dogovor Radulovića i Žike Muštikle, da se svi ugovori između „Stankoma“ i „Delta legala“ vrate na ortački ugovor iz 2003. godine, pao je u vodu. Prema tom dogovoru, Žika Muštikla bi priznao ono što je „Delta legal“ uložio u izgradnju stanova, a Radulović bi, kao zastupnik „Delta legala“, podigao kredit i nastavio granju. Sada se o svemu dogovaraju stečajni upravnici, a nas kupce stanova niko ni o čemu ne obaveštava - tvrdi Veljko Lečić iz Udruženja građana „Hiljadu oštećenih“.

On strepi da će se, ukoliko se stečajni upravnici ne dogovore, drama oštećenih građana odužiti godinama.

- Slučaj će završiti na sudu, parnica će trajati najmanje pet godina, objekti će za to vreme propadati, a mi prevareni kupci ćemo se potucati kao podstanari. Već šest godina živim kao podstanar, a istovremeno otplaćujem kredit banci za stan - kaže Lečić, koji se pita zašto Radulović ništa ne preduzima kad mu je sva dokumentacija „Delta legala dostupna“.

- Stečajni upravnik „Delta legala“ Saša Radulović uzeo je pečate i svu dokumentaciju i zna koliko je para Lukić ukrao i morao bi protiv njega da podnese krivičnu prijavu tužilaštvu. Kada bi on to uradio, mogli bi da zaplene Lukićevu imovinu i da namire oštećene kupce. Sve institucije u zemlji su upoznate s ovim slučajem i niko ništa ne čini - kaže Lečić i dodaje da je, prema ortačkom ugovoru iz 2003. godine, „Stankomu“ pripalo 25 odsto od 42.000 kvadrata u šest stambenih objekata.

„Stankom“ od zarade isplaćuje poverioce

Stečajna upravnica „Stankoma“ Andrijana Živanović kaže da je 9. maja na ročištu poverilaca doneta odluka o reorganizaciji u ovom preduzeću.

- U roku od 90 plus 60 dana ja sam dužna da pripremim plan reorganizacije, koji neće biti spisak lepih želja. To znači da smo procenili da će namirenje poverilaca biti ostvareno kroz nastavak rada preduzeća i da je to za njih povoljnije nego da ono ode u bankrotstvo.

Sa Sašom Radulovićem zajedno radim na usaglašavanju podataka između „Stankoma“ i „Delta legala“ i tražimo kompromisno rešenje kako bi se svi poverioci što bolje namirili - objašnjava Živanovićeva.

Saša Radulović beži od novinara

Stečajni upravnik „Delta legala“ Saša Radulović, o kome je Kurir pisao da vodi stečaj u 14 firmi, opet je ostao nedostupan za naša pitanja. Na njegov mobilni telefon javila se sekretarica, koja nam je rekla da će mu preneti poruku. Kad smo zatražili i-mejl adresu na koju možemo poslati pitanja, ona nam je dala svoju privatnu naznačivši da je to i službena na koju možemo poslati pitanja. Kad smo to učinili i pozvali da proverimo da li su ona prosleđena Raduloviću, sekretarica nam je rekla da to neće učiniti jer je to njen privatni mejl i da će samo preneti poruku da smo se javljali. Nije htela ni da nam kaže na kojoj adresi se nalazi kancelarija stečajnog upravnika da ga u četri oka pitamo zašto nas izbegava.

Duguju sedam miliona evra za zemljište?

Veljko Lečić tvrdi da od 1991. godine Žika Muštikla nije platio ni dinara za gradsko građevinsko zemljište i da samo za kamatu gradu duguje 4,5 miliona evra.

- Dobio je 45 hektara zemljišta za koje nije platio ni dinara. Samo za kamate na neplaćeno gradsko građevinsko zemljište duguje 4,5 miliona evra, što sa osnovnim dugom zajedno iznosi sedam miliona evra - kaže Lečić.

Stečajne sudije ne daju izjave

Kakvu će sudbinu doživeti imovina oštećenih građana i u kojoj su fazi stečajni postupci „Delta legala“ i „Stankoma“, pokušali smo da saznamo od stečajnih sudija i stečajnih upravnika u ova dva preduzeća. Saradnice stečajnih sudija Ljiljana Subotić i Dragana Kovačević, koje su zadužene za „Delta legal“ i „Stankom“, rekle su da stečajne sudije ne daju izjave, već da to čini samo predsednik Privrednog suda Zlatan Dimitrić. Međutim, u Dimitrićevom kabinetu nam je rečeno da je on na sastanku i da se obratimo stečajnim upravnicima ovih preduzeća.

Brojke

* 1.009 kupaca stanova oštećeno
* 42.000 kvadrata u šest objekata u Filmskom gradu
* 42 miliona evra uplaćeno za stanove u Filmskom gradu
* 450.000 dinara kupci uplatili za otvaranje stečaja u „Delta legalu“
* 25 odsto vrednosti stanova pripada „Stankomu“
* 75 procenata stanova u vlasništvu je „Delta legala“

(Izvor : Kurir)

Top