Bespravni objekti do kraja 2014-te u katastru

  • 18.02.2013.

Oko 1,3 miliona nelegalnih objekata izgrađenih do 11. septembra 2009. godine trebalo bi da bude legalizovano i upisano u katastar nepokretnosti do kraja naredne godine.

Predlog zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine objekata izgrađenih bez građevinske dozvole koji bi to trebalo da omogući trenutno je u skupštinskoj proceduri.

Od prispelih 720.000 zahteva za legalizaciju do sada je rešena jedva desetina, ali nadležni veruju da bi primena novog zakona znatno ubrzala proceduru.

Objekti namenjeni porodičnom stanovanju, stambeno-poslovni objekti, vikend kuće, objekti za zanatske delatnosti, pomoćni i ekonomski objekti biće upisani u listu nepokretnosti uz naznaku da ne postoji građevinska i upotrebna dozvola, a vlasnik objekta postaće onaj ko je upisan graditelj, odnosno investitor.

U katastar neće moći da budu upisani objekti koji ne ispunjavaju uslove za legalizaciju i oni koji su pod sudskim sporom. Svi drugi objekti biće upisani bez novčane nadoknade, a uz upisano vlasništvo bespravni graditelji postaće i vlasnici zemljišta, odnosno placa, ali u ovom slučaju - uz naknadu.

Iako bi ovaj zakon trebalo da ubrza legalizaciju, Agencija za borbu protiv korupcije i Stalna konferencija gradova ukazali su na to da zakon sadrži mnoge rizike od korupcije i da omogućava otimanje tuđe imovine.

 

(Izvor: Blic)

Top