Beograd gazduje nad 277.000 m2

  • 15.05.2011.

Beograd -- Agencija za poslovni prostor na raspolaganju ima čak 277.000 kvadrata koje iznajmljuje. Raspisan konkurs za raspodelu slobodnih lokala.

Najveći gazda u prestonici je grad Beograd, jer na raspolaganju ima čak 277.000 kvadrata za izdavanje.

Na ime kirije, svakog meseca na račun Agencije za poslovni prostor slije se oko 75 miliona dinara, a slobodnih lokala koji se izdaju na neodređeno vreme nema previše. Razlog tome su povoljnije cene koje određuju sami zakupci.

Početna cena za iznajmljivanje lokala u strogom centru grada iznosi 906 dinara po kvadratnom metru mesečno, ali se na konkursu ona uveća nekoliko puta.

Upravo u četvrtak raspisano je novo javno nadmetanje, a na raspolaganju je ukupno 77 objekta, i to prevashodno lokala.

“Četiri puta godišnje objavimo oglas za iznajmljivanje poslovnog postora koji se u međuvremenu oslobodi", kaže Saša Leković, direktor Agencije za poslovni prostor.

"Rok za prijavljivanje ističe 20. maja, a na javnom nadmetanju naći će se 77 objekata. "Kvadrati" se izdaju na neodređeno vreme, a visina kirije zavisi od ponude zainteresovanih. Mi smo propisali početne cene, ali svako od njih daje svoju ponudu. Za manje objekte cena iznajmljivanja uveća se i do deset puta u odnosu na onu koju smo mi propisali. Kada je reč o lokalima srednje veličine, tačnije od 70 do 100 kvadrata, kirija se prosečno uveća tri puta”, kaže on.

U 277.000 kvadrta nad kojima gazduje Beograd nisu uračunati oni koje iznajmljuju opštine. Najviše kvadrata na raspolaganju - oko 125.000, ima Stari grad, a većim poslovnim prostorom mogu da se pohvale i Zvezdara i Vračar.

“Raspolažemo sa 380 objekata, odnosno sa 25.000 kvadrata koje izdajemo”, kaže Miroslav Rajlić, direktor JP "Poslovni prostor Zvezdara".

“Skoro polovina od ukupnog broja, tačnije 180 lokala, nalazi se na Bulevaru kralja Aleksandra, i svi su izdati. Povoljnije kirije svakako su privlačne zakupcima, pa smo tako imali slučaj da niko nije otkazao zakup lokala dok je trajala rekonstrukcija Bulevara. Tokom godine raskinemo ugovor sa svega dvoje-troje zakupaca ne izmiruju obaveze ili su napravili neki drugi prekršaj, navodi on.

Pravo korišćenja

Nad svim objektima koje izdaje, grad Beograd trenutno ima samo pravo korišćenja, a da bi "kvadrati" prešli u njegovo vlasništvo, potrebno je da dođe do usvajanja zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije. Tek tada će Beograd zvanično postati i vlasnik celog poslovnog prostora.

Veliki broj prostora koje iznajmljuje Beograd nalazi se u centru na najatraktivnijim lokacijama. Izuzev prva četiri sprata "Beograđanke", sve ostale kvadrate iznajmljuje prestonica. Takođe, i kiriju za zgradu na Terazijama broj 3 ubira Agencija za poslovni prostor. Pojedini objekti nalaze se i u Knez Mihailovoj ulici, a onaj pod brojem 42 od grada je iznajmio "Zepter internešnal".

 

(Izvor : B92)

Top