Banke smanjile kamate na stambene kredite

  • 30.03.2012.

Olakšanje: Svi koji imaju kredite indeksirane u evrima ovih dana dobiće obaveštenje iz banke o smanjenju kamate zbog pada euribora, koji se od početka godine spustio sa 1,64 na 1,09 odsto.


Ivana M. obradovala je vest o smanjenju euribora sa kojim banke u Srbiji usklađuju kamate za pozajmice u evrima jer će u aprilu rata njegovog stambenog kredita biti niža za skoro 20 evra. Veliki broj banaka upravo ovih dana koriguje kamate jer je euribor od početka godine manji za čak 0,5 odsto.


Na desetine hiljada građana koji su pod stambenim kreditima kao i Beograđanin Ivan M. moći će narednih meseci makar malo da odahnu. Banke će u skladu sa zakonom klijentima početi da šalju obaveštenja o smanjenju kamata.


- Prošle godine je euribor rastao, pa sam tako morao da izdvajam više novca za ratu kredita. Drago mi je da se sada kreće naniže i da će se moja mesečna opterećenja smanjiti. Nije malo to što ću sledećeg meseca, umesto 295 evra, plaćati za stambeni kredit od 50.000 evra ratu od 277 evra - priča Ivan M.


Tromesečno usklađivanje


Prema očekivanjima bankara, euribor će i dalje slabiti, što znači da će i rate kredita indeksiranih u evrima biti još niže. Nekoliko domaćih banaka potvrdilo je za Press da upravo koriguju kamate u skladu sa novom vrednošću euribora. Ta promena odnosi se uglavnom na stambene kredite kod kojih u obračun kamata ulazi tromesečni ili šestomesečni euribor, a stope se najčešće usklađuju na tri meseca, dok ima banaka koje to rade svakog meseca ili dva puta godišnje.

 

(Izvor: Press)

Top