Adaptacija zgrade u zamenu za potkrovlje

  • 24.11.2011.

Licitacija - "Stambeno" će srediti zgradu u Ulici Čede Mijatovića 1, a u zamenu je dobilo saglasnost stanara da nadzida dvosoban stan i garsonjeru, koji će biti prodati putem licitacije.


Stanari zgrade u Ulici Čede Mijatovića 1 na Zvezdari uskoro će moći da zaborave na muke sa prokišnjavanjem krova i urušavanjem fasade. JP "Gradsko stambeno" renoviraće njihovu zgradu, ali će u zamenu dobiti saglasnost svih stanara da nadogradi dva stana u potkrovlju, koja će potom prodati.


Reč je o projektu "Krovovi Beograda", koji je nastao kao odgovor ovog preduzeća na veliki broj prijava građana čije je domove nagrizao zub vremena, a nemaju novca za sređivanje krova i fasade. Prvi ugovor potpisan je juče upravo sa predstavnicima zgrade u Ulici Čede Mijatovića, a kompletna rekonstrukcija košta 130.000 evra.
Spas od propadanja


Snežana Antonović, predsednica skupštine stanara, kaže da je to bio jedini način da sačuvaju domove od propadanja.


Zgrada je napravljena 1939. godine, ali do danas ništa na njoj nije rađeno. Stanari zbog finansijske situacije nisu bili u mogućnosti da ulažu u zgradu i ona se zbog toga nalazi u ovako lošem stanju. Sada, za samo 90 dana, naša zgrada će izgledati mnogo lepše. Iako smo mogli da sklopimo ugovor sa privatnicima, odlučili smo se isključivo za preduzeće iza kojeg stoji grad. "Stambeno" je ozbiljna i jedina firma kojoj smo mi hteli da poverimo takav posao - priča Snežana.


Stanarka Ljiljana Maletin Petrović objasnila je da zgrada ima mnogo problema, od lošeg crepa, vlage i prokišnjavanja, pa sve do lošeg stanja fasade.


- Ovde živim tri decenije, i otkako sam se uselila ništa nije sređivano. Krov godinama prokišnjava i toliko je dotrajao da je bukvalno kao paučina. Fasada se toliko odronila da je gotovo više i nema. U zgradi uglavnom žive stariji ljudi, koji nemaju poverenja u svakoga i žive od skromnih penzija, a svaka investicija je paprena. Zato su svi srećni zbog ovog ugovora jer naš dom zaslužuje da bude lepo uređen - rekla je Ljiljana.


Popravljaju, ali i zarađuju


Slobodan Miljković, direktor "Stambenog", rekao je da će ova firma nadzidati krov i tako dobiti dvosoban stan i garsonjeru, ukupne površine 82 kvadrata, koji će biti prodati putem javnog oglasa. Početna cena biće u onom iznosu koji je uložen u rekonstrukciju zgrade.


- Ovo je prva zgrada čiji su stanari skupili 100 odsto svih glasova, koliko je potrebno da bi se ušlo u ovaj projekt. Pribavili smo sve potrebne dozvole i sada posle potpisivanja ugovora dobićemo i lokacijsku dozvolu, posle čega počinjemo sa gradnjom. Započeće se prvo sa unutrašnjim radovima, a potom i sa spoljnim, a ceo posao trajaće 90 dana - rekao je Slobodan Miljković.


On je podsetio da je tokom devedesetih godina nadzidan veliki broj zgrada i da njihovi stanari danas zbog loše izvedenih radova imaju mnogo problema.


Ovaj projekat predstavlja način da se stanarima poboljšaju uslovi života, jer sami ne mogu da izdvoje velika sredstva koja ovakvi radovi zahtevaju. Ako cenu radova podelite sa brojem stanova, ispada da bi svaka porodica morala da izdvoji po 8.000 evra kako bi njihov dom vratio stari sjaj. To je previše i zato smo odlučili da izađemo u susret Beograđanima. Naš cilj nije profitiranje - kaže Miljković.

 

(Izvor: Press)

Top