“NBS štiti banke nauštrb građana“

  • 19.06.2011.

Odluka centralne banke da poveća učešće za stambene kredite sa 10 na 20 odsto zaustaviće oporavak domaće građevinske industrije i stanogradnju u zemlji.

Sekretar Odbora za građevinarstvo u PKS Goran Rodić kaže da će podizanjem učešća od 1. jula, biti prvo pogođeni kupci, kojih je i onako vrlo malo.

"Ako se analizira malo dublje u Srbiji je građevinska industrija u vrlo teškoj situaciji i mora da radi, jer vezuje 52 industrijske grane, a predloženom merom će u startu biti stopirane investicije", istakao je Rodić.

On je kazao da je država zbog toga i omogućila subvencionisane kredite za pomoć građevinskoj operativi i započela državni program stanogradnje.

Država je započela investicioni proces da bi pokrenula građevinsku industriju i sad se pojavi NBS, koja kaže ne - time što traži 20 odsto učešća i tako napravi dar-mar", kazao je Rodić.

On je rekao da je pravi razlog za navedenu odluku NBS u tome što se većini banaka ne isplati da daju stambene kredite pod postojećim uslovima, jer je tržište dosta nesigurno.

"Bilo kakva mera koja koči proizvodnju je vrlo vrlo opasna u ovoj situaciji", naglasio je Rodić. U Srbiji trenutno ima, prema njegovim rečima, oko 10.000 nezavršenih stanova i još toliko neprodatih stanova.

Meru NBS odložiti za postkrizni period

Predsednik Inžnjerske komore Srbije Dragoslav Šumarac je kazao da je veliki broj inženjera ostao bez posla zbog posledica ekonomske krize i da komora podržava Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja koje pokušava da promeni najavljenu odluku NBS.

"Ako se učešće poveća na 20 posto kredite će moći da uzimaju samo oni koji su i do sada gradili stanove - za tržište, tako da će i dalje nastaviti da se bogate oni koji su i do sada ostvarivali profit u ovoj oblasti, a mnogi koji su bili bez stanova i dalje će biti podstanari", rekao je bivši ministar za građevinarstvo.

Šumarac navodi da i druge razvijene države u vreme krize uglavnom ulažu u građevinarstvo i stanogradnju, jer jedan radnik koji učestvuje u izradi stanova indikretno zapošljava 10 do 15 radnika u drugim pratećim industrijama.

To što predlaže NBS trebalo bi, dodao je Šumarac, odložiti za vreme kada prođe kriza i kada se poveća zaposlenost i platežna moć građana.

 

(Izvor : B92)

Top