Kako da kupite stan na lizing?

  • 06.10.2011.

Iako je Zakon o finansijskom lizingu za nepokretnosti stupio na snagu 18. maja, do danas nije zaživeo u praksi. - Očekujem da će do kraja godine makar pravna lica moći da kupe nekretninu na lizing - kaže za S media portal predsednik Upravnog odbora Asocijacije lizing kompanija Srbije Vlastimir Vuković.


Svako ko u Srbiji nema obezbeđen “krov nad glavom”, zna koliko je teško otplaćivati rate za stan, a pre svega uplatiti učešće koje iznosi 20 odsto vrednosti kredita. U Evropi postoji mnogo jednostavniji način kupovine stana – na lizing. Princip je isti kao i kod kupovine stana na kredit, ali postoji velika prednost – nije potrebno uplatiti učešće od 20 odsto.


Srbija je uskladila svoju zakonsku regulativu sa “starim kontinentom”, ali ta regulativa u praksi kod nas još nije zaživela. O mogućnostima kupovine nepokretnosti na lizing razgovarali smo sa predsednikom Upravnog odbora Asocijacije lizing kompanija Srbije Vlastimirom Vukovićem.


Da li je u Srbiji zaključen neki finansijski lizing za nepokretnost, s' obzirom da je Zakon o finansijskom lizingu za nepokretnosti stupio na snagu u maju?


- Prema saznanjima Asocijacije lizing kompanija Srbije, do sada nijedan finansijski lizing za nepokretnosti nije završen u Srbiji.


Zgog čega, ipak je prošlo dosta vremena od usvajanja tog Zakona?


- Postoji nekoliko razloga što se to do sada nije desilo. Prvi razlog je neophodan kapitalni cenzus od pet milona evra, koji mora da ima svaka lizing kuća. U Srbiji taj uslov ispunjavaju samo tri lizng kuće. Pored kapitala od pet miliona evra, neophodno je da lizing kuća odgovori na sva moguća pitanja u vezi sa ugovorom o finansijskom lizingu nepokretnosti koji se tiču pravnih i poreskih apsekata te transakcije.


Kada se onda može očekivati da Zakon o lizingu za nepokretnosti zaživi?


- Trenutno je nekoliko lizing kuća u fazi pokušaja osmišljavanja koncepta, koji bi bio prihvatljiv pre svega za finansiranje nepokretnosti za privredu. Do
kraja godine očekujem da će biti realizovan prvi finansijski lizing nepokretnosti u Srbiji, ali za pravna lica.


Ove godine nema stanova na lizing?


Kada očekujete da bi finansijski lizing za nepokretnosti mogao da zaživi i za fizička lica?


-Teško je licitirati sa tim kada i kako. Po saznanjima kojima raspolažemo, ove godine to sigurno neće biti, a da li će naredne godine to zaživeti zavisi od svake ponaosob lizing kuće i njihovog apetita za finansiranje nepokretnosti građanstvu. Neophodno je, pogotovo za fizička lica, znati od početka do kraja šta sve čeka i jednu i drugu stranu u toj transakciji. Kad je reč o porezu i lizing naknadama, kao i o uslovima pod kojima se sve to rešava, jer znamo da od decembra meseca stupa na snagu porez o zaštiti korisnika finansijskih usluga, gde vi bukvalno morate precizirati sve aspekte u tančine jednog finansijskog ugovora. Pošto nemamo praksu, praksa će tek sada praktično početi da se gradi, tek tada ćemo znati šta možemo da ponudimo.


Kod kupovine nepokretnosti na lizing se kao problem javlja plaćanje poreza, odnosno duplog oporezivanja. Kako bi to moglo da bude rešeno?


-Neophodno je da bude regulisano da se samo jednom plaća porez na prenos apsolutnih prava. Druga stvar je PDV na lizing naknadu, da li se on plaća ili ne kada je fizičko lice korisnik, jer to poskupljuje cenu koštanja kamate na lizing.
Takođe je interesantno, da li ukoliko se uzima prvi stan, a prvi kupac je lizing kuća a ne fizičko lice, da li ima pravo na povraćaj dela poreza za kupovinu prvog stana. Sve su to potpitanja koja nas zanimaju, kao i plaćanje poreza na imovinu i komunalije, kako da se zaštite interesi lizing kuće ako fizičko lice ne plaća porez na imovinu i komunalije.


Iskustvo u Evropi


Kakva su iskustva u zemljama u regionu i Evropi? Da li kod njih funkcioniše finansijski lizing za nekretnine?


- U zemljama u regionu i Evropi finansijski lizing za nepokretnosti se pre svega odnosi na pravna lica, odnosno privredu. Lizing za fizička lica nije zastupljen u velikom procentu, svega pet odsto. Iskustvo u svetu i Evropi za nepokretnosti koje uzimaju fizička lica nije veliko; daleko veći procenat, od oko 95,6 odsto, je za pravna lica. Nama je u interesu da imamo što veću ponudu i borili smo se kao Asocijacija da dobijemo mogućnost da finansiramo nepokretnosti, a fokus je prvenstveno na privredi oko 95 odsto. Kad je reč o fizičkim licima, svaka lizing kuća će sama odlučiti da li će se time baviti.


Kako će građani ipak moći da kupe stan na lizing?


- Fokus svih razmišljanja je kada se čulo za lizing za nepokretnosti u javnosti bio: “Super evo su stanovi, ogromna je stvar što će to moći da se radi…” Ali, to će prvenstveno biti pomoć privredi, što će se odraziti I na bolji standard građana. Ako privreda radi, stanovništvo dobija plate, pa će biti kreditno sposobno. Mi ćemo prvo da pomognemo da se to pokrene kroz lizing za privredu, a onda i za fizička lica.


Prednosti kupovine nekretnina na lizing


Povoljnost kupovine nekretnina na lizing je i u tome što nema učešća, kao što je slučaj sa kreditima gde u startu kupac mora da plati 20 odsto depozit?


- Zakonski je regulisano da lizing kuća ne sme da traži učešće od fizičkog lica, što znači da ste kao lizing kuća 100 posto izloženi riziku za transakciju. To je dobro za klijente, ali je za lizing kuću nedostatak. Lizing je brz i jednostavan proizvod, bez dodatnih obezbeđenja ili troškova u vezi sa uspostavljanjem zaloga i ostalih uslova, kakav je na primer kredit. Sam Zakon, kada su u pitanju fizička lica, nije predvideo mogućnost uzimanja učešća, što automatski čini proizvod veoma atraktivnim, jer će biti dostupan i onima koji nisu u mogućnosti da izdvoje određeno učešće za kupovinu nekretnine. Ostale uslove će definisati lizing kompanije koje budu imale u ponudi lizing nekretnina.

 

(Izvor: S media)

Top