Stanova svugdje, kupaca nigdje

  • 14.12.2011.

Vlasnici agencija za nekretnine su saglasni u jednom - da ponuda stanova nikad nije bila veća i da potražnja nikad nije bila manja. Investitora skoro pa da nema na tržištu.

 

Neki od razloga za ovo stanje su zasićenost tržišta, kao i manja potražnja. Kao glavni problem sve agencije ističu postojeće stanje ekonomske krize,pišu Dnevne novine.
Kako stvari sada stoje u Podgorici, za kvadratni metar stana, treba izdvojiti od 760 do skoro 3.000 eura.

 

"Cijene nekretnina su pale u zadnje dvije godine, a najviše od sredine 2010. godine“, kažu u podgoričkim agencijama.

 

Lidija Leković, vlasnica agencije Fer nekretnine je izjavila da na pad cijena utiče mali broj stranaca kao kupaca.

 

Prema njenim riječima, što se tiče izdavanja, došlo je do pada cijena, posebno kada su u pitanju stanovi većih kvadratura.

 

Ona još kaže da se dešava da vlasnici stanova imaju loša iskustva sa agencijama, pa onda pristupaju sa nepovjerenjem.

 

"Što se tiče Ugovora, veliki je problem kada se vlasnik i druga strana dogovore da zaobiđu agenciju, iako je došlo do pružanja posredničkih usluga", naglasila je Lekovićeva.

 

Prema mišljenju vlasnice agencije Prizma, Sonje Vukmirović, cijena kvadrata varira od samog kvarta i udaljenosti objekta od centra grada.

 

"Najjeftiniji stanovi u našoj ponudi mogu se naći na Starom aerodromu, gdje se kvadrat u izgradnji kreće oko 950 eura. Na Zabjelu je kvadrat u novogradnji od 1.000 do 1.050 eura i to su odmah useljivi stanovi", istakla je ona.

 

Kada je u pitanju novo naselje, Blok 9, kvadratni metar varira od 1.100 do 1.200 eura. Što se tiče starogradnje, cijenu uglavnom drži lokacija, a ne kvalitet zgrade.
Često se dešava da u zgradama koje su stare i po 60 godina, cijena kvadrata dostiže i 1.500 eura.

 

Najelitniji dio grada, makar po cijenama stambenog prostora, svakako je zgrada Maksima i novoizgrađeni objekat u produžetku, gdje cijene kvadrata dostižu i 1.800 eura.

 

U gotovo svim novoizgrađenim zgradama postoji princip po kom jedan dio stanova izdaje, a druga polovina daje na prodaju. Kada su u pitanju cijene stanova za izdavanje, najjeftinije su garsonjere u novom Siti kvartu preko puta Delte. Mjesečna stanarina je ovdje 250 eura, a u pitanju su namještene garsonjere.

 

"Na Starom aerodromu, za jednosoban namješten stan treba izdvojiti mjesečno od 350 do 400 eura. Najskuplji, ali i najluksuzniji stanovi koje uglavnom iznajmljuju stranci nalaze se u zgradi Maksima i Vektre, gdje je za dvosoban stan potrebno izdvojiti i do 1000 eura. Naravno, stanovi se mogu naći i jeftinije, ali u pitanju su prigradska naselja i stanovi u okviru kuća," kaže naša Vukmirović.

 

(Izvor: CafedelMontenegro)

 

Top