Stan u džaku kupuju neobaviješteni

  • 02.02.2012.

Kupci stanova lako mogu saznati da li je zgrada za koju se opredijele prošla tehnički prijem i da li su, recimo, poštovani seizmološki standardi.


Dovoljno je da se raspitaju kod investitora, čija je obaveza da posjeduje upotrebnu dozvolu, koja podrazumijeva tehnički prijem zgrade, pišu Dnevne novine.


Ukoliko mu ne vjeruju, podatke mogu provjeriti i kod organa koji je izdao građevinsku dozvolu - Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine ili u opštinskom sekretarijatu za urbanizam.


Građevinska inspekcija konstantno kontroliše objekte, između ostalog, sa ciljem utvrđivanja da li posjeduju neophodne dozvole, ali je, smatraju u resornom ministarstvu, investitor taj koji treba da podnese zahtjev za izdavanje upotrebne dozvole i sačeka njeno izdavanje, prije useljenja.


Iako Podgorica nije Njujork, oni ipak ne stižu da redom pregledaju sve zgrade.


"Građevinska inspekcija svakako kontroliše da li objekti imaju upotrebnu dozvolu, ali inspekcija ne može kontrolisati apsolutno svaku zgradu u Crnoj Gori, već se zna da je dužnost investitora da pribavi upotrebnu dozvolu, a ako je ne pribavi, propisane su sankcije", kazali su Dnevnim novinama iz Ministarstva.

 

(Izvor: CafedelMontenegro)

Top