Srbiji 26 mil. USD od imovine SFRJ

  • 21.09.2011.

Dve decenije posle raspada SFRJ, bivše republike konačno ubrzavaju podelu diplomatske imovine.


Predstavnici pet zemalja naslednica - Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije i Slovenije - načelno su se dogovorili o dinamici primopredaje 44 nekretnine u zemljama OECD, vredne 65,4 miliona dolara.


Od toga našoj zemlji treba da pripadne 20 zgrada ili novac od prodatih objekata u vrednosti od 26 miliona dolara. Srbija dobija ambasade u Rimu i Berlinu, ambasadu i rezidenciju u Atini, kao i rezidencije u Londonu i Lisabonu.


Pregovarači bivših jugoslovenskih republika u utorak su u Sarajevu održali 15. sastanak Zajedničkog komiteta za raspodelu DKP imovine SFRJ. Na dnevnom redu bila je realizacija dogovora o primopredaji 15 objekata, dogovorena na sastanku u Beogradu u maju, a prema kojem je Srbiji pripala zgrada u Pragu i rezidencije u Vašingtonu i Otavi.


Na sarajevskom sastanku je dogovoreno da se primopredaja nekretnina iz zemalja OECD okonča do avgusta sledeće godine. Takođe, tražen je prihvatljiv model za prodaju zgrade u Bonu i rezidencijalnog stana u Njujorku, a najpre će u narednom periodu biti utvrđena tačna vrednost objekata.


"Prema izveštaju ovlašćene američke agencije, stan na Petoj aveniji vredi između 10 i 12 miliona dolara, a ambasada u Bonu tek treba da bude procenjena", rekao je Vladimir Ćurguz, generalni sekretar MSP i predstavnik Srbije u procesu sukcesije.


Od prodaje stana u Njujorku Srbiji treba da pripadne 40 odsto, odnosno 4,8 miliona dolara. Naša zemlja je do sada za održavanje ove rezidencije potrošila više od dva miliona dolara.


Ćurguz je podsetio da je naša zemlja do sada dobila ambasadu i rezidenciju u Atini, ambasade u Rimu i Berlinu, rezidencije u Lisabonu i Londonu.


Šef delegacije Slovenije Aljaž Gosnar rekao je da je rezidencija SFRJ u Rimu jedina nekretnina iz prve faze koja je sporna i čija primopredaja nije izvršena. "To je jedino otvoreno pitanje koje ćemo rešavati, ali je važno da je proces otvoren i nadam se da će podela biti završena u što kraćem roku", rekao je Gosnar.


Učesnici sastanka u Sarajevu su, kako je dodao Ćurguz, ocenili da se saradnja na razmeni umetničkih dela, koja su se nalazila u objektima ambasada svih republika bivše Jugoslavije, uspešno odvija.


Vođeni su preliminarni razgovori o nastavku podele imovine bivše SFRJ u regionima Afrike, Latinske Amerike, Kariba, Azije, kao i u ostatku Evrope. Razgovarano je i o daljoj sudbini objekata za koje nijedna zemlja sukcesor nije zainteresovana. To su prvenstveno objekti u Africi i Latinskoj Americi i neki objekti u Aziji. Zaključeno je da se, po izvršenim konsultacijama, prodaju i ti objekti, rekao je Ćurgus.

 

(Izvor: B92)

Top