Porez na imovinu u Srbiji najveći u regionu

  • 14.06.2011.

Sledeće godine građani Srbije mogu očekivati i veće veće poreske stope, s obzirom na to da neće važiti ograničenje da može biti povećan za najviše 60 odsto, kao što je to ove godine.

Porez na imovinu je prihod lokalnih samouprava i one imaju mogućnost da odrede poresku stopu, ali ne više od maksimalne koja je zakonom propisana.

Prema stopi koju je odredio Grad Beograd, za stan od 60 kvadrata u širem centru izgradjen pre 40 godina i u kojem živi tročlana porodica, ovogodišnji porez je oko 120 evra koji se plaća u četiri kvartalne rate.

Građani Hrvatske ne plaćaju porez

Iako se u Hrvatskoj nekoliko puta vodila rasprava i najavljivano donošenje zakona o porezu na imovinu, pre svega na nekretnine, takav porez još nije uveden. Aktuelna vlada je još prošlog leta najavila da će do jeseni predložiti zakon, ali je naišla na veliki otpor.

Kritičari navode da pre odluke o oporezivanju nekretnina država mora da uredi popise imovine, odnosno zemljišne knjige u kojima su navedeni veličina, smeštaj i vlasnik imovine, što u Hrvatskoj nije slučaj.

Tako građani Hrvatske za sada ne plaćaju porez na stan u kome žive. Porez se plaća na kuće za odmor i to u godišnjem iznosu koji propisuje opština ili grad po kvadratnom metru, od 70 evrocenti do dva evra.

I tu, međutim, postoje izuzeci, pa mnogi izbegavanju plaćanje tog poreza tako što se prijave na adresu kuće koja im služi za odmor.

U Hrvatskoj se plaća porez na automobile, motore, jahte.

Crna Gora ima velik raspon poreskih stopa

U Crnoj Gori je od ove godine u primeni novi način obračuna poreza na nepokretnosti kojim je povećan raspon poreskih stopa i mogućnost njihovog povećanja za određenu imovinu.

Poreska osnovica je jedinstvena, i predviđeno je da to bude tržišna vrednost nepokretnosti koja se oporezuje, a poreske stope su od 0,1 do jedan odsto te vrednosti. Poreske stope mogu da se uvećaju 100 odsto za drugi i treći stan ili stan za izdavanje, i 50 odsto za poljoprivredno zemljište koje se ne obrađuje.

Poreskom obvezniku se porez na zgradu ili stan u kojem živi njegova porodica umanjuje 20 odsto i po 10 odsto za svakog člana domaćinstva, ali ukupno najviše do 50 odsto poreske obaveze.

Vlasnici automobila, jahti i letelica u Crnoj Gori su obavezni da plate porez na imovinu.

U Sloveniji porez uračunat u kiriju

U Sloveniji se porez na stanove plaća kao porez na građevinsko zemljište na kojem se nalazi stan, i uračunat je u kiriju.

Prema najavama predstavnika vlasti, tek kada se završi upis stanova i drugih nekretnina u zemljišne knjige, one će biti oporezovane.

Za sada u Sloveniji ni automobili, jahte, avioni i druga pokretna imovina nisu oporezovani.

 

 

(Izvor : Seebiz)

Top