Podgorica: Tržište nekretnina malo živnulo

  • 09.08.2011.

Tržište nekretnina u Podgorici je od početka avgusta malo živnulo, saopšteno je iz agencija koje se bave prometom nekretnina.

Iz svih agencija koje je CdM kontaktirao je ocenjeno da posla imaju, doduše ne kao u vreme buma, ali kako kažu “rade nešto”, pri čemu ističu i da su cene nekretnina pale.

"Posljednjih sedam-osam mjeseci cijene kvadrata u glavnom gradu se nijesu mijenjale, tako kvadrat stana na lokacijama kao što su Zabjelo, Zagorič, Stari aerodrom košta od 1.000 do 1.200 eura, a u dijelu grada preko Morače i oko Hrama cijena kvadrata se kreće od 1.500 do 1.600 eura”, rečeno je u agenciji Centar.

Prema njihovim rečima, iako je najskuplji kvadrat stana u blizini Hrama, stanovi na tim lokacijama se brzo prodaju.

U agenciji IN nekretnine kažu da nisu usklađene ponuda i potražnja, kako za kupovinu tako i za izdavanje nekretnina.

"Imamo klijenata na primjer koji traže da kupe dvosoban stan za 50.000 eura na nekoj atraktivnijoj lokaciji. Međutim, za taj novac u tom dijelu grada nema adekvatne ponude. Slična stvar je i sa izdavanjem. Vlasnici stanova ili poslovnih prostora koje daju u zakup traže u ovom trenutku nerealno visoke cijene. Ne smeta im što je nekretnina koju iznajmljuju mjesecima prazna, jednostavno ne žele da spuste kiriju. Kažu: Ili ću ga izdati po toj cijeni ili nikako”, rekli su u IN nekretninama.

Međutim, u agenciji Centar kažu da su im se poslednjih desetak dana javljali vlasnici stanova koji su ranjie za iznajmljivanje svojih nekretnina tražili 500 evra, a sad pristaju da ih izdaju od 300 do 350 evra.

U AS nekretninama kažu da imaju u ponudi veliki broj za prodaju i izdavanje stanova. Kažu da posla imaju, ne kao ranije, ali uspevaju da prodaju po neki stan, odnosno kuću.

"Što se tiče izdavanja, imamo u ponudi luksuzne stanove. Naime, garsonjere ili jednosobni stanovi koji se nalaze u blizini fakuleta, a koje traže studenti, nijesu u našoj ponudi. Vlasnici tih nekretnina rijetko kad traže posredovanje agencija, jer nemaju problema sa izadavanje. Cijene tih nekretnina za izdavanje kreću se od 250 do 300 eura ”, tvrde u AS nekretninama.

U agencijama ističu da ovih dana vlada veće interesovanje stranaca za izdavanje luksuznih stanova.

„Trenutno su aktuelne promjene ambasadora pa je povećana potražnja za luksuznim nekretninama”, objasnili su u agenciji Centar.

Agenti u Krstaš nekretninama su potvrdili da su cene nekretnina pale, ali da neke lokacije i dalje „drže cenu”.

Oglasi u medijima

Stupci štampanih medija puni su oglasa u kojima se izdaju ili prodaju nekretnine.

Nameštene grasonjere kreću se od 250 do 400 evra, što zavisi od lokacije i opremljenosti.

Cena za izdavanje nameštenog jednosobnog stana u Podgorici kreće se od 250 evra na periferiji grada do 550 eva u centru grada.

Sobe, garsonjere i stanovi koji se izdaju u kućama su nešto jeftiniji.

CBCG: Prosečna cena kvadrata u Podgorici 1.158 evra

Prema poslednjim podacima Centralne banke Crne Gore prosečni kvadratni metar stambenog objekta u Podgorici iznosi 1.158 evra.

To su podaci dobijeni u anketi koju je CBCG sprovela u martu ove godine.

Prema rezultatima ankete prosečna cena kvadrata u glavnom gradu  pala je za 2,3 odsto u odnosu na decembar 2010. kada je procena da je cena stambenog prostora po metru kvadratnom iznosila 1.185,2 evra.

"Cijene stambenih objekata, na pojedinačnom nivou, kreću se u rasponu od 3.000 eura na ekskluzivnijim lokacijama do 750 eura na djelovima, koji su udaljeniji od centra grada, poput naselja Vrela ribnička, Stari aerodrom, Konik i Zabjelo“, podaci su CBCG.

(Izvor : CdM)

Top