Nije isto ozakoniti porodičnu kuću i ružne apartmane

  • 17.06.2011.

Predlog zakona kojim bi se legalizovala sva divlja gradnja potvrđuje da se upornost u nepoštovanju zakona ipak isplati jer je država statusom legalnih građevina odlučila nagraditi sve koji su gradili kako i gde su hteli.

Jednostavno rečeno, svaka vikendica na moru, sagrađena za letovanje ili iznajmljivanje, ili kuća slične namene sagrađena negde na poljoprivrednom zemljištu u Istri, sada ima idealnu priliku da postane jednako legalna građevina kao i ona za čiju su gradnju vlasnici kupovali skuplje zemljište, plaćali građevinsku dozvolu i poštovali definisane gabarite gradnje.

Hrvoje Hrabak, predsednik Udruženja hrvatskih arhitekata, zato i kaže da je predlog Zakona katastrofalan jer se bez kriterijuma ide u legalizaciju.

"Ovdje uopće nije riječ o tome da smo se dogovorili da ćemo priznati jedan nezakonito sagrađeni kat. Nije isto legalizira li se objekt za stanovanje jedne obitelji ili niz apartmana na moru", tvrdi Hrabak, plastično opisujući kako će urbanističke nakaradnosti na moru, koje su godinama služile kao ilegalno sredstvo zarade, ovim Zakonom postati jednako vredne kao i pažljivo dizajnirani hoteli.

Zakonodavci će vlasnicima takvih građevina omogućiti i to da dozvolu plate u nekoliko rata. Branko Bačić, ministar graditeljstva, rekao je da je razlog za donošenje zakona, koji zastupnici tek moraju prihvatiti nakon što prođe dva čitanja, taj što država ne može naterati sve vlasnike ilegalno sagrađenih objekata da ih sruše. A prihodi od legalizovanih građevina dopuniće državni proračun.


(Izvor : Oglas)

Top