Moguće manje kamatne stope za stanove

  • 05.01.2012.

U narednom periodu banke će, poučene dosadašnjim iskustvom, dobro razmilsliti kome i pod kojim uslovima će pozajmiti pare.


U Centralnoj banci Crne Gore smatraju da će za određene "kreditne proizvode", banke, bar kako su najavile, ponuditi niže cijene, ali ne sve banke i ne pod istim uslovima.


Riječ je o stambenim kreditima, jer su sve banke generalno zainteresovane za odobravanje stambenih kredita i oni u svijetu predstavljaju jedan od osnova komercijalnog bankarstva.


"Na određene kreditne proizvode banke će, prema najavama, i u narednoj godini ponuditi niže cijene, ali ne sve banke i ne pod istim uslovima. To će svakako odrediti same banke svojim kreditnim politikama koje definišu i shodno usvojenim strategijama poslovanja", smatraju u Centralnoj banci Crne Gore, pišu Dnevne novine.


To se može objasniti činjenicom da su banke generalno zainteresovane za odobravanje stambenih kredita i oni u svijetu predstavljaju jedan od osnova komercijalnog bankarstva. Prosječne kamatne stope za stambene krediti su oko 8,5 odsto na godišnjem nivou i one su skoro duplo veće od evropskog prosjeka (oko 4,8 odsto).


Međutim, loša praksa pretjeranog kreditiranja i slaba procjena nivoa kreditnog rizika u prošlosti, i velika nelikvidnost privrede danas, natjerale su banke na oprez prilikom odobravanja novih kredita.


"Jeftiniji izvori finansiranja sa međunarodnog tržišta, nam u velikoj mjeri nijesu dostupni, a referentne stope (euribor 3,6 mjeseci, libor) bilježe rast u jednogodišnjem periodu. Tako da je realno očekivati da ni kamate na nove kredite neće bilježiti neki značajniji pad i da će i u narednoj godini ostati blizu sadašnjeg nivoa", prognoze su CBCG.

 

(Izvor: CafeDelMontenegro)

Top