Kriza "prodala" 3.310 nekretnina

  • 15.11.2011.

U Bugarskoj je, zbog neizmirenja obaveza prema poveriocima, u prvom polugođu prodato 3.310 nekretnina ili po 550 u proseku mesečno.


Predsednik Komore privatnih sudskih izvršitelja Georgi Dičev kazao je za sofijski dnevnik "24 časa", da se najčesće prodaju stanovi, ali se primećuje i tendencija rasta prodaje takozvanih "biznis nekretnina" - hotela, fabrika, poslovnog prostora.


Tokom 2010. godine u Bugarskoj je na licitaciji zbog neizmirenja obaveza prodato 5.700 nekretnina.


Povećava se i broj građana i firmi koji ne mogu da izmire obaveze, pa je u prvih šest meseci ove godine počelo 80.000 novih sudskih procesa protiv dužnika, dok ih je tokom cele prošle godine bilo 140.000.


Najviše postupaka za pokretanje izvršenja podnose firme, a zatim banke.


Georgi Liljanov, upravnik agencije "Kofas Bugarska" koja se bavi analizom upravljanja rizikom, izjavio je sofijskom dnevniku "Standard" da se u ovoj godini u Bugarskoj očekuje vrhunac stečaja, i da će bankrotirati za 40 odsto više firmi nego prošle godine.

"Razlog nije samo nastavak krize, već i zakasnele odluke sudova za objavljivanje nelikvidnosti. Najveći broj ih je u građevinarstvu, transportu, trgovini i poljoprivredi", pojasnio je on.


Prema podacima Bugarske narodne banke, inostrane investicije u Bugarskoj su u prvih sedam meseci ove godine iznosile 91,5 miliona evra, dok su u istom period prošle godine dostigle oko 400 miliona evra.

 

(Izvor: B92)

Top