Hrvatska vraća oteto i strancima

  • 08.07.2011.

Izmene hrvatskog Zakona o naknadi za imovinu oduzetu u vreme bivše Jugoslavije trebalo bi da omoguće strancima da ostvare pravo na naknadu.

Strani državljani će takav zahtev moći da podnesu u roku od godinu dana od stupanja na snagu izmena Zakona.

Do sada je, prema zvaničnim podacima, povrat oduzete imovine tražilo oko 4.200 stranaca. Prema važećem zakonu, strani državljani mogli su da steknu pravo na povraćaj imovine samo u slučaju da je to utvrđeno međudržavnim sporazumima.

Država će, prema podacima ministarstva pravosuđa, za te zahtevi morati da izdvoji oko 750 miliona kuna (preko 100 miliona evra), ali bi ta brojka mogla da bude i premašena, ako donošenjem izmena zakona broj podnositelja zahteva bude povećan.

Do sada se imovina vraćala na osnovu međudržavnog sporazuma, pa je najveći deo zahteva odbijen, ali, odlukom Upravnog i potvrdom Vrhovnog suda i izmenama zakona to više neće biti potrebno.

Strani državljani moći će da budu obeštećeni kao i do sada - vraćanjem imovine koja se potražuje, ako to nije moguće, onda odgovarajućom nekretninom, a u slučaju da ni to nije moguće odštetom preko naknade, pre svega obveznicama ili deonicama. Isplate i povraćaj imovine počeće 2015. godine i trajaće 20 godina.

 

(Izvor : B92)

Top