Hrvatska vlada odobrila devet miliona kuna za još 500 subvencionisanih stanova

  • 02.08.2011.

ZAGREB - Zbog velike navale u kojoj je planulo svih 1000 stanova, država je odlučila subvencionisati kupovinu još 500 stanova do kraja ove godine.

– Dodatno odobrenih 9 milijuna kuna može biti dovoljno za subvencioniranje kupnje oko 500 stanova koji će biti prodani u sljedećih nekoliko mjeseci – kazali su u Ministarstvu graditeljstva.

Program državnog subvencioniranja nastaviće se i u idućoj godini.

- Potroše li se sva sredstva prije kraja godine, a nova ne osiguraju, program će se nastaviti u idućoj godini – rekli su u Ministarstvu graditeljstva.

Zbog krize i visokih bankarskih kamata na tržištu se skupilo petnaestak hiljada neprodatih stanova. Nakon pritiska građevinara da im se pomogne, Vlada je ponudila model četvorogodišnje subvencije i obavezala se da će kupcima novih stanova četiri godine plaćati polovinu rate kredita. Za 100.000 evra kredita državna pomoć je 13.960 evra, za kredit od 50.000 evra pomoć je 7000 evra, a kako je reč o zanimljivoj svoti, prvi put nakon četiri godine počela je navala na subvencionisane stambene kredite.

U Ministarstvu graditeljstva kažu da su za 816 novih stanova banke dosad odobrile pola milijarde kuna stambenih kredita uz prosečnu efektivnu kamatu od 4,68 posto, što je dva procentna poena niže od kamatnih stopa za nove kredite pre početka akcije. Fond za subvencije potrošiće se do kraja meseca pa su banke pokrenule inicijativu da se akcija produži, a Vlada RH prihvatila je nove subvencije. Banke kao argument navode da je 2009. prodato samo 35 posto novih stanova, 2010. godine oko 60 posto, a u 2011., zbog programa, više nego što je u ovoj godini sagrađeno novih stanova.

(Izvor : Oglas)

Top