HR: Zakon o legalizaciji bespravnih objekata neprihvatljiv i antievropski

  • 18.06.2011.

ZAGREB - Zakon o legalizaciji bespravnih objekata u potpunosti je neprihvatljiv i antievropski, a izmenama Zakona o prostornom uređenju i gradnji stvaraju se uslovi za drugu pljačku nakon privatizacije, upozorile su u sredu na konferenciji za novinare strukovna udruženja arhitekata.

Saborski Odbor za prostorno uređenje i zaštitu okoliša u sredu je na prvom čitanje zastupnicima uputio oba zakona bez obzira na insistiranje predstavnika struke da se Zakon o legalizaciji stopira.

'Prema jasnim strukovnim kriterijima zakon je sasvim neprihvatljiv. U ovakvom obliku nije ga čak moguća niti se stručno restrukturira', ustvrdio je Hrvoje Hrabak, predsednik Društva arhitekata Hrvatske, nazivajući Zakon o legalizaciji izrazito antievropskim jer se ozakonjuje nešto što u razvijenim zemljama Europe, s izuzetkom Italije, nije moguće.

Upozorava da se će se ovim zakonom, ako u ovakvom obliku dobije podršku u Saboru, izjednačiti sve bespravne građevine i omogućiti njihova legalizacija bez obzira na to jesu li ili nisu u skladu s prostornim planovima.

Nije u redu, ističe Hrabak, i da je predložena procedura ista za sve objekte bez obzira na njihovu namenu. Tako da su u isti koš strpani oni koji su gradili kako bi rešili svoje egzistencijalno pitanje s ekonomskim subjektima i profitnom gradnjom.

Arhitektima je neprihvatljiva i odredba po kojoj će se samo na osnovu arhitektonske snimke i mišljenja inspektora građevine o stabilnosti donositi zaključak  narušava li ili ne objekt prostor.

Kad je reč o Zakonu o prostornom uređenju i gradnji za struku je najspornija izmena koja dopušta etažiranje i prodaju apartmana, dosad je bilo moguće samo iznajmljivanje, u turističkim zonama, označenim na prostornim planovima kao T1 i T2.

(Izvor : Oglas)

Top