HR: Razočarani kupci: Kredit s Vladinim subvencijama povoljan kao svaki drugi

  • 18.05.2011.

Iako iz vodećih banaka ovih dana stižu vesti o velikom interesu građana za kupovinu stanova uz pomoć Vladinih subvencija, na bjelovarskom tržištu nekretnina nema takvih naznaka.

Kako bi se utopio bar deo od oko 15 hiljada neprodatih stanova Vlada je sa banakama i štedionicama dogovorila kamatu od 4,95 posto i četiri će godine plaćati pola rate kredita kupcima tih stanova. Kupci moraju ispunjavati osnovne kriterijume:

-da nisu stariji od 45 godina,

-da kvadrat stana ne košta više od 1900 evra,

-kredit nije viši od 100 hiljada evra i

-da se uzima na rok od 20 do 30 godina.

- Kod nas je u agenciju došlo nekoliko ljudi, no samo su se raspitivali o tom novom modelu. Kupci su jako oprezni, posebno jer je to drugi pokušaj Vlade da subvencijama olakša kupovinu stanova, a prvi je doživeo potpuni fijasko.

Svi koji žele kupiti stan uzimaju kalkulator u ruke i računaju šta zapravo donose Vladine subvencije. Jedna Bjelovarčanka, inače magistar ekonomije, koja se kod nas raspitivala za stan, tako kaže da taj kredit nije ništa povoljniji od drugih stambenih kredita. Do njega se jedino može lakše doći, ali šta će biti nakon četiri godine, kad država prestane plaćati pola rate. Hoće li kamata ostati ista ili će postati promjenjiva? Sve to miriše na klasičnu navlakušu, a ljudi u želji za vlastitim kvadratima ulaze u kredite koje zapravo ne mogu priuštiti - prenosi razmišljanja potencijalnih kupaca Miroslav Turković iz bjelovarskih MT nekretnina.

Cena kvadrata mora biti niža od 1900 evra, a to u Bjelovaru nije nikakav problem jer niti najskuplje nekretnine ne postižu toliku cenu. Cene novih stanova u Bjelovaru idu od 1000 pa do 1400 evra za koliko su ovih dana prodati najskuplji kvadrati u centru. Problem je u tome što bi svi hteli stan što bliže gradskom središtu, a tu su već gotovo svi prodati, što utiče na cenu. Okvirno je za prosečan dvosobni stan od 52 do 54 kvadrata potreban kredit do 65 do 70 hiljada evra. To je za svaku porodicu velika i teška odluka pa je jasno da ne žele doživeti neugodna iznenađenja tokom otplate, zaključuje Miroslav Turković.



(Izvor : Oglas)

Top