HR: Je li došao kraj neuređenom tržištu nekretnina?

  • 09.08.2011.

Vest da strani mediji pišu o Hrvatskoj kao top turističkoj destinaciji više nas ne iznenađuju, a najnoviji takav donio je BBC u svojoj rubrici posvećenoj putovanjima Travel. Novost je da novinari BBC-ja predviđaju oporavak tržišta nekretnina, posebno u Dalmaciji. BBC opisuje lokacije koje treba posjetiti u Hrvatskoj.  BBC piše da je tržište nekretnina u obalnom pojasu ponovno atraktivno za strane kupce, nakon što se zbog globalne krize interes u proteklih nekoliko godina pomerio na sigurne investicije poput lokacija u Italiji i Francuskoj. Tako se nude procene kako se na Makarskoj rivijeri posed uz more može dobiti za 500.000 eura, dok vile u Dubrovniku i okolini mogu stajati i nekoliko miliona evra.

BBC upozorava i na poslovne probleme s birokratijom, nerešenim imovinsko-pravnim odnosima i neažuriranim zemljišnim knjigama, što može biti ozbiljan problem za kupce strance. Posebno se ističe kako je Hrvatska s polovičnim uspehom pokušala izbeći preterani razvoj infrastrukture, naglašavajući kako su hrvatski zakoni u pogledu dobijanja vlasništva i izgradnje nekretnina više konzervativni od onih u susednoj Crnoj Gori. Ipak, napominje se kako je razlog tome želja da se očuva poseban kvalitet koji privlači svačije oči, a koja je na kraju i zaslužna za toliki broj gostiju koji dolaze u zemlju. Predsednik strukovnog udruženja posrednika u prodaji nekretnina pri HGK Frano Bezić kaže kako će se od 2013. i ulaska u EU primeniti većina propisa koji se odnose na nekretnine pa će i stranim državljanima pristup nekretninama biti lakši. On predviđa kako će ulaskom Hrvatske u EU pasti cena nekretnina na Jadranu.

Iako svi od ulaska u EU očekuju visoke plate i kako će cene nekretnina skočiti, realno je očekivati kako će se one u vremenu prilagođavanja zakonodavstva EU spustiti zbog uvođenja poreza na imovinu mada su taj porez sve hrvatske vlade do sada to izbegavale zbog očuvanja socijalnog mira. Puno domaćih ljudi neće moći podneti plaćanje toga poreza na drugu kuću pa će se na tržištu u jednom trenutku naći veliki broj nekretnina te će time i pasti njihova cena. Porast cena nekretnina može se očekivati tek nakon dužeg vremena prilagođavanja, i to ako ostanemo jednako zanimljivi kao do sada, govori Bezić predviđajući kako bi po nekom crnom scenariju novi namet mogao prisiliti čak 80 posto vlasnika nekretnina da po nižim cenama prodaju kuće i zemljišta strancima.

Problem kod nas je velika nesigurnost za investitore jer im za sređivanje različitih dozvola treba i do osam godina. Koči nas birokratija koja iskorišćava zakonodavni haos. Tako će nam se dogoditi da će prodati kuće strancima, a onda ih od njih iznajmiti da bismo imali gde živeti - govori Bezić.

Igor Koprivica iz firme Progen, smatra kako taj poseban kvalitet Hrvatske o kojoj piše BBC, odnosno nepreizgrađenost kojoj su kumovali konzervativni zakoni, rezultat srećnog slučaja, a ne mudrog zakonodavca. Slučajno se dobro poklopilo da je tako dosta terena zaštićeno od izgradnje, no istovremeno to je sasvim zakočilo investicije. Investitor koji kupi zemljište kod nas ne može znati kada će poslu biti kraj, koliko će godina čekati detaljne planove i dozvole bez kojih ne može ništa, govori Koprivica.

Ulazak Hrvatske u EU na tržištu nekretnina, već je odavno ukalkulisan u cene i potražnju, pojašnjava, a i stranci koji su pre nekoliko godina kupovali nekretnine u Hrvatskoj, računali su na  ulazak Hrvatske u EU. Tržište je sada mrtvo za nekvalitetne nekretnine. Ulaskom Hrvatske u EU nastavit će se već primetna diferencijacija na tržištu nekretnina gde će kvalitetne nekretnine s dobrom lokacijom, infrastrukturom, osiguranim parkingom, zadržati dobru cenu jer one su stalno tražene. Cene stanova na osmom spratu bez parkinga i dalje će padati. Tržište je već uračunalo i poreske zakone koje tek treba doneti ulaskom u EU pa sada nema domaćih kupaca koji već imaju dva stana i nameravaju kupiti treći, zbog čega se nekvalitetni stanovi i teško prodaju objašnjava Koprivica. Eto primera kako je, kako kažu, neučinkovita administracija neradom odigrala pozitivnu ulogu u zaštiti obale.

 

(Izvor : Oglas)

Top