HR: Digitalizacija zemljišnih knjiga već ove godine

  • 02.07.2011.

ZAGREB - Digitalizovane su gotovo sve zemljišne knjige i kraće se čekaju zemljišni izvodi, a pripremaju se i sledeći koraci. Već ove godine svaki dokument trebalo bi biti vidljiv u zemljišnoj knjizi i svima dostupan u realnom vremenu, dakle od trenutka upisa.

U prilog tome što se prave pohvale daju tek kad se posao uspešno obavi do kraja, čini se da se po pitanju zemljišnih knjiga, kao jednog od uslova uspešnog privlačenja investicija, na neki način može napraviti izuzetak. Naime, tu je već mnogo učinjeno i pomaci su veliki, posebno kad ih uporedimo s onim što smo imali još pre desetak godina.

Digitalizovane su gotovo sve zemljišne knjige i na mnogim se sudovima čekanje zemljišnih izvoda (kad nam treba upravo stanje u zemljišnoj knjizi) svelo na jedan dan, da ne spominjemo da je neslužbeni izvod, koji nam najčešće treba, dostupan na internetu, bez sudelovanja suda. Takođe se veoma skratilo čekanje odluka zemljišnoknjižnih sudova, za šta su (već i za prvostepenu odluku) nekad trebale godine.


(Izvor : Oglas)

Top