Građevinci izgubili 40.000 radnih mesta, neka se okrenu zelenoj gradnji

  • 19.08.2011.

Država treba podsticati kvalitet života svojih građana, a to znači podržati energetski efikasnu zelenu gradnju, istakao je predsednik Ivo Josipović na prvom okupljanju koji je organizirao Savjet za zelenu gradnju.

Prema njegovim rečima podsticanje održive gradnje moguće je putem posebno definisanih poreskih olakšica, ali i raznim drugim oblicima podsticaja.

„Treba razmišljati o razvoju i budućnosti, a to znači da je zelena gradnja odnosno energetski učinkovita gradnja preduvjet uspjeha izgradnje održivog razvoja cjelokupnog društva“, zaključio je Josipović.

Potpredsednik Savjeta za zelenu gradnju Hrvoje Kvasnička ističe kako je u proteklom vremenu zbog krize u građevinarstvu izgubljeno 40 hiljada radnih mesta, a trenutno se u regiji gubi oko hiljadu radnih mesta mesečno. Prema njegovim rečima prema evropskom proseku 6 posto BDP-a zauzima građevinarstvu, a Hrvatska je uostalom kao zemlje koje su se brzo razvijale poput Španije ili Irske iznad tog proseka. Kvasnička ističe kako to za građevinare znači vrlo velike izazove u budućnosti, no zelena odnosno energetski efikasna gradnja moraju biti preduslov razvoja ovog sektora.

„Pokazatelji s tržišta pokazuju kako je izgradnja energetski učinkovite tzv 'zelene zgrade' oko 10 posto viša od uobičajene, no cijena koju je moguće postići u prodaji viša je 18 posto“, ističe Kvasnička.

Rast cena energenata, te rast potražnje za vodom razlozi su zbog kojih zelena gradnja dobija sve više na važnosti, objašnjava Kvasnička i zaključuje da dodatni podsticaj daje prezasićeno tržište kako na području stanovanja, tako i na području gradnje poslovnih zgrada.

 

(Izvor : Oglas)

Top