CG: Stranci postali oprezniji, cenkaju se za kiriju

  • 07.06.2011.

Sudeći po izjavama vlasnika agencija za promet nekretninama, izdavanje luksuznijih kuća, vila i stanova strancima se svelo na sporadične slučajeve, a ni interesenti više nisu spremni da plate rentu bez cenkanja i za godinu unapred, što je ranije bila česta praksa.

Ističući da se za ekskluzivni smeštaj raspituju isključivo stranci, vlasnik podgoričke agencije "Viš Montenegro" Miomir Jovović kazao je za Dan da su klijenti postali vrlo probirljivi i da ce cenkaju, uključujući i direktore banaka i osoblje ambasada.

"Uvijek postoji interesovanje za luksuzniji smještaj, ali nije kao što je nekad bilo, jer je ogromna ponuda nove agencije niču svakodnevno, a, nažalost, raste i broj onih koji se ovim poslom bave na divlje. S vremena na vrijeme uspijemo da odradimo nešto, ali imam ekskluzivne stanove koje zvrje prazni godinu i po dana. Lani smo se preorijentisali striktno na izdavanje i imamo dobru ponudu stanova i vila, koje se manje traže“, rekao je on.

Istakao je da se luksuzni i uglavnom neuseljavani stanovi u Moskovskoj ulici, zgradi "Maksima" i kod novog "Normala" mogu iznajmiti za 1.500 evra pa naviše, dok se potpuno opremljene vile na raznim lokacijama rentiraju već od 1.100 evra.

Kaže da domaći klijenti traže manje i jeftinije stanove do 250 evra kirije, a poneko i stavove srednje kvadrature do 400 ili maksimalno 450 evra.

Kako je naveo, stranci nakon obaveznog „obaranja" cene plaćaju kiriju mesečno, sa uobičajenim depozitom u istom iznosu.

"Mi smo korigovali rente naniže, što zbog manjka interesovanja, što zbog činjenice da stranci ne pristaju na nekadašnje cijene. Znatno su oprezniji i više se ne događa da, kad im se svidi smještaj, plate punu cijenu bez razmišljanja“, rekao je Jovović.

Vlasnica hercegnovske agencije "Suzili" Stanka Ražnatović izjavila je Danu da se Rusi najviše interesuju za iznajmljivanje stanova i vila u špicu letnje sezone (jul i avgust).

"Za razliku od bogatih Rusa, koji su ranije kupovali ili iznajmljivali maltene bez pregovaranja, sad imamo posla sa, da tako kažem, običnim Rusima koji se i te kako cjenkaju. Najveći problem je što oni već duže posluju striktno sa ruskim agencijama. Domaće agencije su u velikoj krizi i praktično nemaju prometa, dok za ruske, od kojih sijaset radi nelegalno, ima posla. Nikad nijesmo bili zaštićeni“, požalila se Ražnatovićeva.

Naglasila je da joj je nejasno zašto potencijalni klijenti "pristaju na šemu" da im agencije iz Rusije preporučuju neku rusku agenciju registrovanu u Crnoj Gori.


(Izvor : CafedelMontenegro)

Top