CG: Budva skuplja od Azurne obale

  • 21.06.2011.

U petnaest dana u Crnu Goru je došlo na desetine stranih investitora, zainteresovanih za ulaganja u nekretnine, ali je većina otišla razočarana, jer su se zadržale cene iz doba buma 2007. godine.

Prema pisanju Dana iako su od tada nekretnine pojeftinile oko 30 odsto, a dalji pad se očekuje do kraja godine, cene su i dalje naduvane.

Budvanski advokat Milovan Orović, koji među klijentima ima dosta Engleza, Iraca i Rusa, tvrdi da sa preskupim, pre svega zemljištem, nećemo daleko stići.

"Skuplji smo od Azurne obale. Moji klijenti su spremni da ulože milione u nove objekte na primorju, ali ne žele da ih potroše prije nego što počnu da grade", kaže Orović, i ističe da je malo kupaca spremnih da kvadrat placa plate više od 300 evra, pa bio i na peni od mora.

Prema njegovim rečima realne cene kvadrata placa su 100 do 300 evra, a neurbanizovanog zemljišta 60 evra, pod uslovom da nema poslovnih barijera.

Vlasnik agencija Imperija nekretnine Dragan Nikolić ne krije da prodaja ide slabo i da je neophodna reakcija države.

"Zatvorio sam predstavništvo u Moskvi jer su Rusi odustali od kupovine crnogorskih nekretnina, nakon niza neprijatnosti i prevara. Država bi hitno morala da reaguje kako bi podstakla oporavak tržišta. Ako postoji volja, lako je stvoriti uslove da se nekretnine prodaju no nižim cijenama“, kaže Nikolić.

Šef agencije za nekretnine Lutovac Svetislav objašnjava da je 2006. i 2007. kupovano sve što je nuđeno, ističući da su se tada "mnogi ponašali neozbiljno".

"Nekretninama su se bavili svi konobari, taksisti, piljari... Uzimali su naknade i od kupca i od prodavca. Bilo je slučajeva da divlji posrednik uzme naknadu koja je bila ravna cijeni nekretnine, dok je naša provizija bila tri do pet odsto. Tada se kvadrat stana prodavao do 5.000, a placa od 350 do 600 eura“, rekao je Lutovac, te dodao da je vreme da se opametimo.

Vlasnici agencija ističu da se pregovorima može sniziti cena zemljišta.

(Izvor : CafedelMontenegro)

Top