BBC poziva: Od 2013. kupujte kuće u Hrvatskoj

  • 03.08.2011.

LONDON - Na naslovnici vesti britanskog BBC-ja, jednog od najrelevantnijih svetskih medija, objavljen je tekst u kojem turiste i potencijalne ulagače poziva da od 2013. investiraju u kupovinu nekretnina na priobalju Hrvatske, koje će, poručuju s Otoka, od godine ulaska Hrvatske u EU biti “zrelo za berbu”.

- Za dve godine Hrvatska će, nakon Slovenije, postati druga država iz bivše Jugoslavije koja će se pridružiti Evropskoj uniji, kao 28. članica. NO, RH se već sada okrenula licu budućnosti. Hrvatska je postala vodeća turistička destinacija za zapadnjačke turiste. Kilometri prelepe obale Jadranskog mora te šume i jezera u unutrašnjosti privukli su putnike i kupce “drugog doma” iz celog sveta - niže BBC hvalospeve na račun Hrvatske i njene obale, koja je, podseća, duga 1778 kilometara, ima više od hiljadu otoka i preko 300 sunčanih dana godišnje.

Uz opis blagodati hrvatske obale, BBC nudi i praktične savete potencijalnim kupcima zemljišta i kuća, poput cenovnika prema kojem za dvokrevetni apartman u priobalju treba izdvojiti oko 250 hiljada evra, za vilu s bazenom u unutrašnjosti Istre do 350 hiljade evra, a za zemljište blizu mora pola miliona.

U tekstu se upozorava i na birokratske prepreke s papirologijom, te probleme s nerešenim imovinsko-pravnim problemima na parcelama gde kod kupovine katkad “treba tražiti vlasnike iseljenike koji žive u Australiji ili Americi”.

Stoga se zainteresovanima za “kupovinu hrvatskog” sugeriše da u nabavku nekretnina povedu advokata koji će temeljno pročešljati sve dokumente vezane uz kupoprodaju.

Da je hrvatska obala itekako atraktivna ulagačima, potvrđuje predsednik udruženja posrednika pri prodaji nekretnina Dubrovačko-neretvanske županije Frano Bezić koji kaže kako BBC nije slučajno istakao baš 2013. kao prelomnu godinu.

- Britanci su ispravno prepoznali probleme našeg zakonodavstva koje otežava kupnju nekretnina strancima, što se i vidi po izostanku inozemnih ulaganja te svojevrsnom “bijegu” individualnih kupaca. Od 2013. godine unificirat će se većina propisa, što će inozemnim državljanima omogućiti lakši pristup tržištu nekretnina - smatra Frano Bezić, koji predviđa da će ulaskom Hrvatske u EU pasti cene nekretnina na Jadranu.

- Tada nam neminovno predstoji uvođenje poreza na imovinu koje su sve hrvatske vlade dosad izbjegavale zbog očuvanja socijalnog mira. Prema nekom crnom scenariju, novi bi namet mogao prisiliti čak 80 posto vlasnika nekretnina da po nižim cijenama prodaju kuće i zemljišta strancima - prognozira Bezić.


(Izvor : Oglas)

Top