Po zakonu u 22. veku

  • 17.03.2011.

Tempo legalizacije u Požarevcu suviše spor. Od 14.448 zahteva do sada rešeno samo 114

POŽAREVAC - Od 14.448 zahteva za legalizaciju, koliko ih je u Požarevcu podneto do marta prošle godine, do danas je rešeno samo 114. Gradsko Odeljenje za urbanizam i građevinske poslove, za godinu dana rešilo je tako - jedan odsto zahteva.

- Ukoliko se nastavi ovakvim tempom, svi zahtevi biće rešeni tek za 110 godina. To se ne bi desilo da je grad prihvatio predlog Direkcije za izgradnju da ona obavlja ovaj posao, jer je pre nekoliko godina ovo preduzeće obrađivalo oko 500 zahteva za osam meseci - izjavio je Saša Isaković, šef urbanističke službe u Direkciji za izgradnju.

On je naveo da je građanima veliki problem i cena, jer im nisu date nikakve pogodnosti.

- Prihodi po osnovu legalizacije biće zanemarljivi, jer građani nemaju od čega da je plate, pošto im grad nije ponudio niže cene ili plaćanje do 240 rata, kao što je to urađeno u Beogradu - rekao je Isaković. Gradonačelnik Milosavljević, rekao je da ovo nije samo slučaj u Požarevcu, već i u drugim gradovima Srbije. - U Beogradau je, na primer, podneto 177.539 zahteva, a pozitivno rešeno 718. Što se tiče prigradskih naselja, podneto je 60.559 zahteva, a rešeno 1.530 - rekao je gradonačelnik. Ovako mali broj rešenih zahteva, u Gradskoj upravi objašnjavaju nedostatkom kadrova i nekompletnom dokumentacijom. Zemljišne knjige su zastarele, datiraju iz tridesetih godina prošlog veka, i ne pokazuju pravo stanje na terenu. - Uskoro će se cela situacija promeniti nabolje, zahvaljujući izmenama i dopunama Zakona o legalizaciji - optimista je načelnik Gradske uprave Goran Milenković.

 

Izvor: novosti.rs

 

 

 

Top