Lokali prodati po ceni pet puta nižoj od tržišne

  • 25.03.2011.

LESKOVAC - Poreska uprava u Leskovcu prodala je 611 kvadrata poslovnog prostora leskovačkog “Graditelja” za 12,5 miliona dinara, odnosno 190 evra po kvadratu. Cena poslovnog prostora u delu grada gde je i prodata imovina “Graditelja” kreće se i do 1.000 evra po kvadratu. Prodaja poslovnog prostora stopirana je jer je preduzeće otišlo u stečaj, a kupac već mesecima ne može da uđe u posed. Kako “Blic” saznaje od izvora u Privrednom sudu, prodaja poslovnog prostora “Graditelja” nije smela ni da bude obavljena, jer se preduzeće nalazilo na spisku za automatski stečaj Narodne banke zbog blokade računa.

U cilju prinudne naplate hipoteke, Poreska uprava u Leskovcu je maja prošle godine prodala 611 kvadrata poslovnog prostora “Graditelja” biznismenu iz leskovačkog sela Donje Brijanje Goranu Radojičiću, ali kupca nije u mogućnosti da uvede u posed jer je prodaja, prema ocenama nadležnih, izvedena nezakonito. U pitanje se dovodi i način i cena po kojoj je prodat ceo jedan sprat elitne poslovne zgrade. Prodaja je, naime, izvršena putem neposredne pogodbe, a kupac je izdvojio 12,5 miliona dinara, odnosno 190 evra za kvadrat.

Prema podacima koje je “Blic” dobio iz Ministarstva finansija, odnosno Poreske uprave u Beogradu, lokal “Graditelja” prodat je 12. maja 2010. godine, a rešenje je postalo izvršno 9. avgusta, pošto je Regionalni centar u Nišu odbio žalbu ove firme, koja se u momentu prodaje nalazila na spisku za uvođenje automatskog stečaja. U međuvremenu, 24. septembra, u “Graditelju” je pokrenut stečaj, a Poreska uprava od tada preko Republičkog javnog pravobranilaštva bezuspešno pokušava da izuzme prodati poslovni prostor iz stečajne mase i da Goranu Radojičiću preda ključeve poslovnog prostora. Izvor “Blica” u Privrednom sudu navodi da je prodaja ništavna.

- Prema zakonu o stečaju, sve preduzete radnje šest meseci pre uvođenja stečaja su ništavne. Svi pravni poslovi su fiktivni i stečajni upravnik može da ih pobije, što se u slučaju “Graditelja” i Poreske uprave i dešava. Poreska uprava je znala da je u momentu prodaje poslovnog prostora, “Graditelj” bio na spisku za stečaj - navodi izvor „Blica“ iz Privrednog suda u Leskovcu, koji je usvojio zahtev stečajnog upravnika o odlaganju primopredaje nepokretnosti.

Prvo ročište u stečajnom postupku “Graditelja” zakazano je za 1. april, ali u ovom sudu još ne znaju kolikom imovinom raspolaže “Graditelj”, koliko ima poverilaca i kolika su dugovanja ove firme.

Zaostale plate traži 800 radnika

Građevinsko preduzeće “Graditelj” sa blizu 1.000 radnika bilo je veliki gigant i u svom posedu imalo je tridesetak lokala širom Srbije, nekoliko proizvodnih pogona i niz poslovnih prostora. Sve je to netragom nestalo u poslednjoj deceniji. Oko 800 radnika, koji potražuju zaostale plate, prst upire u bivše direktore i rukovodice, a njihove sumnje potkrepljene su i konkretnim krivičnim prijavama i hapšenjima pojedinih direktora, koji se terete za prisvajanje lokala i nezakonite prodaje imovine preduzeća.

U lokalnoj samoupravi dovode u pitanje i prodajnu cenu i transparetnost prodaje. Početna cena bila je, prema saznanjima “Blica”, 600 evra po kvadratu. U saopštenju Poreske uprave ne navodi se da li je neposredna nagodba usledila posle najmanje dve neuspele licitacije.

- Mislim da u ovom postupku nije bilo transparentnosti, a na to me navodi reakcija u Poreskoj upravi gde na svako naše pitanje o prodaji poslovnog prostora “Graditelja” odgovaraju da je službena tajna. Da smo znali za nameru o prodaji, mi bismo licitirali, jer grad u istoj zgradi plaća kiriju Upravi za javne nabavke - kaže Živojin Stefanović, predsednik Skupštine grada.

Radojičić: Licitacije održane
Goran Radojičić tvrdi da su održane dve neuspele licitacije, kojima je i sam prisustvovao. On navodi da je obaveštenje o prodaji poslovnog prostora mesecima stajalo okačeno na ulaznim vratima “Graditelja” i u Poreskoj upravi.
- Kupovinu sam obavio po svim zakonima i propisima i uredno platio. Zato sam ogorčen što moram da se pravdam za nešto što nema osnova za sumnju - ističe Radojičić.

Izvor: blic.rs

 

Top