Kriza na tržištu nekretnina trajaće do kraja godine

  • 13.03.2011.

Direktor konsultantske kompanije za promet nepokretnosti "King Sturdž" ("King Sturge") Srđan Vujičić, ocenio je da će ove godine doći do pomaka na tržištu nekretnina u Srbiji, iako se kraj krize nazire tek krajem godine.

- Ova godina ipak donosi neki pomak na tržištu nekretnina, iako strani institucioni investitori, a pod tim podrazumevamo značajne koorporacije, još uvek srpsko tržište smatraju za rizično ili sekundarno - kazao je Vujičić agenciji Beta.

Vujičić je kazao da je kriza na srpskom tržištu nekretnina počela sredinom 2009. godine i da je najvećim delom razlog svetska ekonomska kriza.

 

- Iako su u velikoj meri prisutne, korupcija i birokratija ipak nisu zaustavile investitore da uđu na ovo tržište. Definitivno je svetska kriza najveći krivac jer se ljudi plaše neizvesnosti - kazao je Vujičić.

 

On smatra da je prodaja stanova poprilično usporena od polovine 2009. godine, kao i da ova godina neće doneti značajnije promene. Prema rečima Vujičića, cene će mirovati, ali će "uvek biti prostora za pregovore i građani treba da pregovaraju i da na startu ne odustaju od kupovine stanova".

 

Cena kvadratnog metra kreće se od 1.100 evra u predgrađima, do 2.300 u centru grada, u naseljima Vračar i Dorćol, dok se na Senjaku i na Dedinju kreću oko 3.500 evra, zavisno od dinamike plaćanja, ugovora sa bankama, kvaliteta stana...

 

Izagradnja oko 5.000 stanova u naselju Stepa Stepanović u Beogradu, na Voždovcu, neće imati bitniji uticaj na tržište nekretnina jer je adresiran za jedan određeni segment stanovništva, odnosno na kupce koji kupuju stanove od oko 50 kvadrata i koji su niže potrošačke moći. Kada je reč o cenama maloprodajnih objekata i lokala, Vujičić je kazao da se cena kvadrata kreće od 2.000 do 2.500 evra, dok su cene metra kvadratnog u poslovnim objekatima (u koje spadaju poslovne zgrade i velike kvadrature prostora) jeftinije.

Izvor: blic.rs

 

Top